Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Už víme, že Intel si pro desktopové procesory Alder Lake přichystal dva čipy, které by měly pokrýt veškerou nabídku procesorů značky Core či jiné. My se nyní díky MSI můžeme podívat na to, jak jsou velké. 
tik-tak (113) | 29.10.202114:34
Vyzerá to , ako keby Intel nemal na pokrok u AMD a Zen adekvátnu odpoveď.
Tak to jednoducho lepí­/prasí takto spakovaním výkonných a menej výkonných čipov­/čipletov na výsledné CPU.
Nedá mi spomenúť na situáciu spred pár rokov , keď Intelu vychádzala taktika Tik­/Tok a AMD nemalo odpoveď len v podobe biednych APU čo postupne prešlapalo cestu k architektúre Zen. A konečne poriadnej konkurencii pre Intel.....
V mobilnom sektore Intel sa ťažko presadzuje problémy so spotrebou a kúrením CPU , a v tomto smere ho dostáva aj Mediatek .... tu funguje systém napr. 4 výkonných jadier a 4 menej výkonných , ba priam je to nutnosť ale to je napr Snapdragon ap. nie Intel ..... asi ešte sladko spia. Dnes by som išiel do PC­/NTB jednoznačne s AMD .....
Odpovědět0  2
kutil05 (999) | 30.10.20218:00
To srovnání je hodně drsné, hlavně když si člověk uvědomí finanční možnosti těch firem, to že menší AMD dokáže konkurovat Nvidii v herním desktopu a dokonce se vrátit do grafického Hi­-Endu, vyvíjet ve spolupráci se Sony a Microsoftem herní APU do konzolí a ještě mít třetí čistě výpočetní řadu karet, k tomu vyvíjet nové techniky pouzdření a vrstvení čipů, je samo o sobě mimořádné. Ale to jak nachytala se staženými kalhotami Intel, který je větší ne násobně, ale řádově, to už hlava nebere, tedy aspoň těm, co situaci nesledují. Když už Intel připravil nefér praktikami AMD nehezká léta, kdy museli škudlit prakticky na všem a proto dočasně skončil Hi­-End AMD a vznikla řada nepovedených CPU a prvních APU řady Buldozer a dalších stavebních strojů, tak to měl Intel aspoň dobře využít. Mimochodem, Intel v době nefér boje s nepovedeným Pentiem 4 poškodil AMD ještě víc, než se obecně vědělo. V době kdy byl hotový prototyp první Xbox s procesorem AMD, Intel zatahal za provázky a MS otočil a zvolil řešení Intelu. Proto byli v AMD několik let na Microsoft tak naštvaní. A Intel si tuhle šanci podělá tím, že se 3x zpozdí s výrobním procesem kvůli té stejné chybě ­- přecení své síly při stanovení parametrů na nový křemík. To prostě nejde vymyslet. Ale hezky to ukazuje jak škodí vedení manažersky vedené firmy a proč se AMD i bez reálně existujícího marketingu daří, firmy mají vést odborníci na to, co vyrábí a to manažer nikdy nedokáže.
Odpovědět4  1
wrah666 (6205) | 31.10.20217:47
Jenže akcionáři Intelu byli spokojení. Měl obří zisky. A že jede pouze setrvačností jim bylo fuk. Nemám jek to spočítat, ale třeba odchod Applu ­(který je přímý následek­) určitě dost mrzel. Plus Amazon tvorbou vlastních ARM asi také moc nepotěšil.A Čínské firmy hodlají dělat totéž, jen s RISC procesory. Které se Intel marně snažil koupit.
Odpovědět0  1
kutil05 (999) | 30.10.20218:10
Ještě co se týká architektury Big ­/ Little, která už v podobě mobilních ARM procesorů dospěla do Big ­/ Medium ­/ Little. AMD se na to za pár let taky chystá, možná už u ZEN 5, případně ZEN 6. Takže nějaké odůvodnění to má, spíš je to otázka reálné implementace. To co řešení Intelu sráží jsou latence přístupu k malým jádrům, jejich samotný výkon je s ohledem na zabranou plochu křemíku velmi dobý a jsou opravdu efektivní jak z hlediska spotřeby energie, tak tranzistorů. Tady to pokazilo řešení napojení na sběrnici. Tím že velká jádra mají přístup samostatně, ale malá jen jako clustery po čtyřech. Navíc ještě nevíme, jak se Microsoftu podařila implementace schedulleru windows, ale jisté je že spoléhat se jen na ten uvnitř CPU by byla chyba.
Odpovědět0  0
honza1616 (3699) | 1.11.202116:42
Intel nemá odpověď na AMD a jejich ZEN ????
Tobě snad přijde málo že Intel dokáže plochou srovnatelným CPU výkonnostně dohnat ZEN s 16 jadry, nemluvě o výrobním procesu 10nm vs 7nm .....

Jestli ti toto nestačí, tak už ti není pomoci
Odpovědět0  0
snajprik (1637) | 29.10.202114:08
Ako je to celkom v tipne, Intel vyvinul celkom vykonne jadra ale dava ich na CPU len 8 a dalšich 8 dava mrzačikov čo nemaju inštrukcie vykon ani frekvenciu proste do počtu lebo 16 na papiery vyzera lepšie ako 8.
Na to že tych 8 jadier je rovnako vykonnych pri 65W ako predchodzia generacia pri 250W hovori samo za seba. Keby tam intel narval 16 plnohodnotnych jadier AMD by malo problem lebo Intel by bol vykonejši aj pri nižších taktoch = niššej spotrebe, kludne by taky CPU mohol mať spotrebu 130W a byť vykonejši ako 16 jadro od AMD. Nezavidim marketingu predavať tak skyrplene 16 jadro s hardwarovou nevyváženosťou a samozrejme s tym velkymi problémami s kompatibilitou :D čo nedava hardware to musi konpenzovať šialene dobry marketing...
Odpovědět3  1
Mirek55 (602) | 29.10.202115:30
Jako kdyby ta velká jádra měla nějaké nové instrukce...
Poslední dobou je to o ničem. V zatuchlém x86 rybníčku se ani dvě dominantní ryby nedokážou roky dohodnout, jak to bude s AVX 512 a výsledkem je stagnace. ARM je v tomhle o dost dál.
Odpovědět0  0
kutil05 (999) | 30.10.20218:14
Jenže kdyby byl rozdíl v podpoře instrukčních sad mezi velkými a malými jádry, byla by ta malá ještě víc k ničemu. Scheduller se rozhoduje jen podle požadavku na výkon a přidělenou prioritu, rozdílné instrukce by to celé jen víc komplikovaly. Možná u další generace, na základě reálných zkušeností se to povede vyřešit lépe. A když ne Intelu tak možná AMD, leda by to byla slepá vývojová větev.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.